Van video regisseur naar vrouwelijk leiderschap coach

Vanaf kinds af aan had ik al mijn 'projectjes'.

Als jong meisje wilde ik al anderen in hun kracht zetten. Als iemand gepest werd ging ik helpen. Ook wilde ik onrecht bestrijden. Ik ga langs huizen om handtekeningen op te halen om de ijsbeer en de ijsvogel te redden. Samen met mijn jeugdvriendin zet ik een clubblad op om meer bewustwording te creëren voor het milieu. Een documentaire maakster in spe. Ook breng ik uren door in de konijnenkooi. Of in een boom. Of op een wild paard. Met mezelf in de natuur.
 
Ik zie een potentie bij de ander waar licht op mag schijnen. Echter mijn eigen potentieel heb ik lang verstopt omdat ik bang was voor de reacties. Te druk, teveel aanwezig, te luidruchtig. Ik word gepest in de 1e en 2e klas van de middelbare school. Achtervolgd in de gang en mijn klasgenoten wachten me op na school. Ik ben een lang meisje met een bos krullen die spreekt met een harde ‘g’ in zuid Limburg. Dat is ook raar en anders.
 
Luidruchtig, zo omschrijven anderen me. Alsof ik me moest overschreeuwen omdat niemand me echt zag. Me zag zoals ik ben. Anders dan de rest. In plaats van kwetsbaar zijn, in alle zachtheid en gevoeligheid, leer ik me hard te maken. Een overlevingsstrategie! Ik ben de clown en zorg voor vertier. In mijn studententijd organiseer ik veel, ik drink en feest en ben daarna op. Sjagerijnig en ongelukkig. Ik heb dan nog geen enkel idee dat mijn leefstijl z’n enorme weerslag heeft op mijn leven. De slechte voeding, het weinig slapen, ik wil altijd maar doorgaan. 
 

De shift naar vrouwelijk leiderschap coach.

De shift komt geleidelijk. 12 jaar lang ben ik de directeur en regisseur van DitzTV. Samen met een team aan freelancers produceer ik voor grote corporates in Nederland. Honderden mensen bevraag ik vanachter de camera met een team aan professionals om me heen. Wat is dat leuk om samen iets moois te creëren. Om een verhaal tot leven te wekken. De interviewees zijn CEO’s tot ex-gevangenen, van topsporters tot taxi chauffeurs. Over de hele wereld. 

Van 2011 tot 2021 regisseer ik video portretten en verhalen van over de hele wereld.

Eind 2020 komt er een belangrijk inzicht als ik met een vrouwelijk leider een film opneem.

Sabine jij doet veel meer dan een video maken, dit is echt persoonlijk leiderschap wat je aanraakt, waardoor mijn video ook echt beter is geworden. En het proces eromheen heeft mij zoveel gebracht’!

Vanaf dat moment is er iets zijn mij aangeraakt. Want de juiste vragen stellen is altijd al wat ik het liefste doe. Een producer huurt me speciaal in om een Inholland campagne te regisseren. ”Sabine, je stelt de juiste vragen waardoor de interviews zoveel beter worden!” Dankjewel Bas van de Nobelen voor dit mooie inzicht. ”Hoe heet eigenlijk iemand die de juiste vragen kan stellen op camera?” vraagt hij me.
 

Een reporter? Of is het een coach? 😉

Het anders zijn, wat ik als kind zo verschrikkelijk vond is mijn kracht geworden. Niet omdat er iets veranderd is, maar omdat ik me er bewust van ben geworden. Van mijn kracht als vrouwelijk leider. Het ontembare, het vuur is aangegaan en zichtbaar…

Wat me ook is opgevallen is dat er veel doorzettingsvermogen bij gebaat is. En vertrouwen in het proces! Een shift maken kan voor je omgeving lastig zijn ”Sabine, blijf nou gewoon video’s maken dat kan je zo goed!” krijg ik vaker te horen.

Als je eenmaal gehoor geeft aan dat vuur, aan die ontembare vrouw komt er ook van alles op je pad is mijn ervaring. Als je op weg geholpen wordt.

Zo ga ik op retreat naar Texel.

Een weekend met leidinggevende vrouwen in de natuur. Heel erg basis. Maar wat gaaf!! Ik zie van dichtbij wat de vrouwencirkel en de natuur doet met deze vrouwen. De Vision Quest is echt het hoogtepunt. De uitkomsten? Meer focus, beter voelen wat ik wil en vanuit daaruit de juiste keuzes maken. 

Vanuit dit prachtige weekend komt Kathy Schoonhoven op mijn pad. Ze faciliteert een 3 in 1 opleiding waarin ik leer om yoga lerares te worden, maar ook leer ik heel veel over voeding. Mijn hele dieet gaat om en ik stop zelfs met mijn ADHD medicatie (die ik al 10 jaar neem). Ik leer van Kathy hoe je in stressvolle situaties goed voor jezelf kan zorgen. Door middel van voeding, slaap en positieve affirmaties. Mijn dagelijkse yoga practice doet me goed. Ondertussen volg ik het leiderschapstraject bij de Conscious Academy waar Joris en Sacha mij trainen als coach.

Midden in corona tijd en in de winter een natuur retreat organiseren? Ben je helemaal gek geworden?

Mede dankzij de coaching van Kathy blijf ik doorzetten: ik ga mijn eigen retreats organiseren. De eerste twee edities zijn mager qua opkomst. Maar bij het winter retreat stromen de aanmeldingen binnen. Met 6 vrouwen in leiderschap posities gaan we in december 2021 de natuur in. Zo Spannend! Maar vol vertrouwen ga ik het weekend in.
 
Het is -2 s’nachts en we slapen in tenten. Er is een verwarmde Yurt (op hout). Wederom heb ik een team aan professionals om me heen verzameld. De vrouwen zetten op individueel niveau zulke stappen in dit weekend. Maar ook de groep, het delen is erg fijn. Iemand anders haar verhaal kan ook jouw verhaal zijn. Door de natuur en het uitzoomen komen de vrouwen erachter wat ze nodig hebben op dit moment in hun leven. Na dit weekend heb ik het te pakken en samen met Joris van de Conscious Academy maak ik  de videotraining: authentiek leiderschap, waarbij ik de kans krijg om mensen in leidinggevende posities een ander perspectief op hun persoonlijk leiderschap te geven.
 
Toch voel ik dat ik terug wil naar het coachen van vrouwelijke leiders. Om ze te helpen de kracht in zichzelf terug te vinden in deze overheersende masculiene corporate wereld. Inmiddels is de eerste editie van mijn vrouwelijk leiderschapstraject ‘de ontembare vrouw’ een feit. Het programma is nog beter uitgepakt dan ik dacht!

Het ontembare zit in iedere vrouw...

Het transformatieve leiderschap traject ‘de ontembare vrouw’ (genoemd naar het gelijknamige boek) is speciaal ontwikkeld voor vrouwen. Het is de combinatie van mijn eigen journey geworden. De natuur, de rust en ruimte, de drijfveren belichten en de reis naar binnen. Onder andere door coaching in de camper, in de natuur. Maar dit programma omvat zoveel meer. 

Ben jij klaar om je huidige situatie te veranderen? Zodat je weer met plezier kan leidinggeven. Waardoor je met een helder hoofd, rust en ruimte je leven kan leiden. Met meer tijd (ervaren), minder weerstand en betere omzetten, gelukkige mensen en teams om je heen. Het is dus heel simpel. Wat je aandacht geeft groeit. Door de connectie met jezelf te vergroten, weer in verbinding met jezelf te komen voel je weer wat je nodig hebt. Waardoor de rest gaat stromen. De ontembare vrouw ontwaakt.

5 september start de tweede editie van het vrouwelijk leiderschap programma de Ontembare vrouw. Er zijn nu nog 2 plekken beschikbaar.