8-weekse online training: Cyclisch Leiderschap

Ontdek wat de impact is van de menstruatiecyclus op leiderschap

Wellbeing Programma

In onze maatschappij is het nog steeds niet normaal om over menstruatie problemen te spreken. Binnen veel bedrijven en scholen is het ook veelal taboe om over menstruatiestoornissen of gerelateerd ziekteverzuim te spreken en indien er veel mannelijke collega’s of werkgevers zijn is dit nog lastiger.

Dat is precies de reden waarom ik deze training ben gestart. Een vrouw neemt jaarlijks gemiddeld 9 dagen vrij* omdat ze ‘last’ heeft van haar menstruatie. Dat kost werkgevers zo’n 8 miljard euro per jaar, omdat de productie lager ligt of doordat er vervangers moeten komen. Als vrouwen meer bewustzijn krijgen over hun menstruatiecyclus, is de verwachting dat dit aantal dagen zal dalen. Omdat ze dan op tijd haar grenzen kan aangeven of gewoon thuis kan werken.

* Bron: Radboud UMC

Video afspelen

From: 'getting you through it'
To: an inspiring leader who does her work with great pleasure and impact.

Zo ziet het programma er uit:

Dit programma kun je vanuit jezelf volgen – als vrouwelijk leider – of je kunt kiezen om dit vanuit jullie organisatie voor alle vrouwen beschikbaar te maken.

Als je werknemers namelijk bewust maakt en meeneemt in wat hun cyclus voor hen kan betekenen, zorg je er als werkgever voor dat werknemers eerder verantwoordelijkheid nemen over hun eigen lichaam en agenda.

Omdat ze gaan ervaren (door cyclus tracking) wat ze nodig hebben in iedere fase van hun cyclus. Hierdoor kunnen ze dit ook aangeven en zelf gaan regelen. De focus komt te liggen op het positieve deel van de cyclus; wat kan je als vrouw allemaal extra doen en bereiken op de goede dagen?

Doordat vrouwelijke werknemers 8 weken aan de slag zijn geweest met hun cyclus, zullen ze gaan merken wat hun dit oplevert en willen ze niet anders meer. Je kan het niet meer ‘onweten’. 

Wat dit programma jullie oplevert:

Stap 1

We doorbreken het taboe. Spreken over de vrouwelijke cyclus maakt het normaal. Dit helpt de vrouwelijke werknemers om het gesprek te openen, te blijven voeren en aan te geven wat ze nodig heeft om haar werk goed te blijven doen.

Stap 2

Het informeren van je werknemers met degelijke informatie die makkelijk te begrijpen is en weinig tijd kost zorgt ervoor dat het breed gedragen wordt.

Stap 3

Daarna is het tijd om de verantwoordelijkheid over te dragen naar de werknemers zelf.

Incompany mogelijkheden:

In dit programma krijgt iedere medewerker:

Afhankelijk van het aantal medewerkers die participeren in het programma, is de investering tussen de 110 en 299 euro exclusief btw per medewerker.

Individuele mogelijkheden:

Uiteraard kan jij dit als vrouwelijke leider ook zelf volgen. Je krijgt dan:

Jouw investering is 350 euro exclusief btw. Er zijn organisaties die deze leiderschapscursus vergoeden. Informeer hierover bij jouw leidinggevende of bij HR.

In tijd ben je ongeveer 1,5 uur per week bezig, afhankelijk van je eigen inzet en wensen.

Luister hier de podcast met Anneke Valk

Ervaringen van anderen: