‘Je wordt aangenomen op wat je kunt en ontslagen om wie je bent ‘

Ik word geraakt door deze quote 

omdat ik in 2010 word ontslagen bij reclamebureau DDB. Ik heb dan net een contractverlenging van een half jaar aangeboden gekregen. Als ik terugkom van vakantie vraagt mijn manager op maandagochtend of ik even wil meelopen. Nog geen 2 uur later sta ik op straat. Nog net niet met zo’n doos en een plant erin. Ik herinner me dat ik zwaar overstuur op de fiets zit. Huilend, mensen bellen, me afvragen wat er vredesnaam echt gebeurd is?! Tot ik op een gegeven moment besluit dat ik daar misschien wel nooit achter kom en dat ik het mag loslaten.

Uiteindelijk was deze gebeurtenis mijn doorbraak om dichter bij mezelf te komen. Ik starte mijn eigen videoproductie bedrijf DitzTV en emigreerde naar Zuid Amerika. 

Achteraf gezien heeft het ontslag mij geholpen, me wakker geschud. Waar was ik in godsnaam mee bezig? Buy-outs onderhandelen voor b acteurs, uren op kantoor doorbrengen, achter de computer met excel bestanden werken en alles wat ik wel zo graag wilde (op de set staan van de commercials) mocht niet omdat ik RTV assistente was. Ik deed niet wat ik het liefste deed.

2011. Op deze foto zit ik samen met mijn Boliviaanse huisgenoot te werken aan mijn bedrijf DitzTV in een oude boekenwinkel midden in Palermo (Buenos Aires).

Weg van mijn kern

De quote bovenaan dit artikel komt van executive coach en beroepscommissaris Henk Breukink. 

Henk Breukink en ik werken samen in het leiderschap programma ‘de ontembare vrouw’. Een programma die zorgvuldig is samengesteld om vrouwen in hun leiderschap posities meer in in kracht te zetten, dichter bij zichzelf te laten komen. Waardoor ze fijnere leiders worden, die plezier ervaren in hun werk en daardoor een grotere impact kunnen maken.

Henk is ervan overtuigd (ook naar aanleiding van zijn jarenlange ervaring als executive coach en bestuurder) dat de drive al aanwezig is alleen is die (vaak) ergens diep weggestopt.

Voor mijn ontslag raakte ik ook weg van mijn kern, mijn passie en drive. Ik was helemaal niet op mijn plek daar, bij dat hippe reclamebureau. Ik had geen enkel idee. De maatschappij, de werkomgeving en bovenal de opvoeding zorgen er vaak voor dat mensen worden weggehouden bij zichzelf. Ze zien en voelen ‘het’ niet meer en worden volledig ingepast in hun omgeving. Including me dus.

Terug naar Henk. Hoe komt onze samenwerking tot stand?

Henk en ik kennen elkaar sinds augustus 2021. Ik kwam op zijn spoor de quote bovenaan dit artikel, die ik las in het boek ‘Hoe word je CEO‘ van Ralf Knegtmans. 

'Vrouwelijke profielen bestaan niet'

Naar aanleiding van de quote besluit ik op een warme zomerdag in augustus om Henk te mailen om in gesprek te gaan over het onderwerp vrouwelijk leiderschap. En uiteraard met de vraag hoe hij over dit onderwerp denkt. Hij antwoord mij per mail en nodigt me uit voor een persoonlijk gesprek op zijn kantoor.

”er is niet zo iets als een motivatie profiel dat typisch is voor vrouwen. Gelukkig maar zou ik haast zeggen. Dat bevestigt de research niet alleen maar ook de files van mijn voorganger en mijzelf met meer dan 10.000 mensen geven dit aan. Wel heb ik in mijn coachings praktijk zeer regelmatig vrouwen hier die via de vragenlijsten laten zien dat ze denken een profiel te hebben wat meer op de empathie en relaties zit, terwijl wij vaststellen dat ze wel degelijk een profiel hebben om richting te geven aan mensen. Dat is vaak een life-changing ervaring….” 

Deze life-changing ervaring heb ik zelf ook mogen ervaren nadat ik de assessment maakte. Nog vele inspirerende gesprekken met Henk volgde en zo ook onze samenwerking.

Vrouwelijke profielen bestaan dus niet volgens Henk, maar hij benoemt wel dat vrouwen maatschappelijk tegen hobbels aanlopen. Op het schoolplein (ik zie jou nooit hier, werk je niet te hard?), in de boardroom (als vrouw in de minderheid), op het familiediner (werk jij 5 dagen, en de kinderen dan?) etc.

Vrouwen ‘horen’ geen invloed te hebben. Of hebben vaak een negatieve associatie met persoonlijke overtuigingskracht. Dat komt ook door de opvoeding en het gebrek aan rolmodellen.

Masculiene waarden overheersen anno 2022 nog steeds in het Nederlandse bedrijfsleven. En als je als vrouw diezelfde kwaliteiten van invloed en impact laat zien ben je al snel teveel.

Van binnen naar buiten handelen

Het gaat erom dat wat jij als vrouwelijk leider komt brengen, dat je daar naar  gaat leven, leiden en handelen. Van binnen naar buiten.

Dus niet je laten leiden door wat er gebeurt in de wereld. Het systeem is nog heel erg masculien ingericht, daarin wordt nog veel geforceerde power getoond. Invloed uitoefenen, daar is in principe niks mis mee, als het maar vanuit de juiste plek komt. Dus vanuit binnen. Je drive, je passie.

Deze wereld heeft zoveel behoefte aan echte mensen die handelen vanuit die innerlijke kracht en normen en waarden. Neem die plaats in en start die verandering.

Benieuwd hoe je deze verandering kan doorvoeren en wat de eerste stappen zijn? Plan dan vrijblijvend een leiderschap oriëntatie gesprek met me in.

Henk Breukink (1950) is president-commissaris bij Brink, lid van de Raad van Toezicht Kunstmuseum Den Haag en voorzitter van de Raad van Toezicht bij het Residentie Orkest. Daarnaast is Henk voorzitter van de Raad van Advies bij Governance University. Eerder was hij commissaris bij ING, Haag Wonen, Nieuwe Steen Investments (NSI) en voorzitter van de Raad van Toezicht Hogeschool InHolland. Henk bekleedde diverse (internationale) functies bij Shell en F&C (asset management) in Londen en Nederland. Hij deed interim management voor Boer & Croon. Henk is oprichter van Development Dialogue voor coaching van executives.