De 7 valkuilen van vrouwelijk leiderschap

Jij bent die pioneer.

De vrouwelijke leider en haar eigen unieke leiderschapskwaliteiten heeft nog geen plek in deze maatschappij. Dat is ook niet zo gek aangezien de corporate wereld en de regels daarbinnen voornamelijk door mannen zijn bedacht.

 

En laten we voor het gemak de emotie eraf halen. Gewoon alleen de feiten bespreken. Vrouwen hadden en hebben op veel plekken in leiderschap en bestuursfuncties nog weinig in te brengen simpelweg omdat ze er nog niet zijn (14% van bestuurlijk Nederland is vrouw, dus 86% is man).

 

Dat betekent dat vrouwen hun plekken mogen veroveren, en hoe verder je naar de top gaat, hoe moeilijker en harder dat is (dit geldt overigens voor mannen en vrouwen). Want dat er een bepaald spel wordt gespeeld geeft nog niet aan dat alle mannen dat willen.

 

Aan jou als vrouwelijk leider dus de taak om die weg vraag te maken. Jij bent die pioneer. Maar dat betekent dus ook dat je er strategisch in moet staan. Weet hoe je reageert en wat je doet. Ben je bewust.

 

Maar laten we eens kijken naar de overeenkomsten die ik heb gevonden in al mijn diepte interviews met vrouwelijke leiders in de afgelopen jaren. Van managers, CEO’s tot ondernemers.

 

Als filmmaker heb ik eerder dit soort onderzoeken gedaan en ik leg daarin ook de verbanden. De verhalen van de vrouwen zijn allemaal persoonlijke verhalen. Wellicht herken je je erin. En als dat zo is dan zal je in dit artikel dus ook lezen hoe je jouw valkuil kan omzetten in een kracht.

 

In dit artikel zal ik er 3 behandelen.

Het mechanisme van je niet uitspreken, opkroppen en vervolgens exploderen 

  • Overcompenseren (vaak omdat het heersende systeem dit vereist) 
  • Onzekerheid. Niet vertrouwen op je eigen kracht en voortdurend twijfelen. 
  • De spelregels van het systeem niet kennen en daardoor herhaaldelijk verliezen. 
  • Moeite hebben met ontvangen. 
  • Te weinig je stem laten horen (Je verstoppen en zwijgen uit angst voor de gevolgen.) 
  • Willen voldoen aan de verwachtingen van anderen, te loyaal zijn. Behagen. 
  • Dingen persoonlijk opvatten.

1. Overcompenseren

‘’Gewoon heel hard werken, veel meters maken, dan kom je er wel.’’

‘’Mouwen opstropen en dan komen we er wel’’

Herken je deze uitspraak?

Net dat stapje harder lopen. Meer tijd besteden aan taken. Met de angst dat je het anders niet goed doet. Je wil overal van op de hoogte zijn om maar geen belangrijke details uit het oog te verliezen. De voorwaartse mannelijke energie. DOEN, DOEN.

In veel organisaties wordt dit gedrag gestimuleerd vanuit het heersende masculiene systeem. En als je daar gevoelig voor bent en vanuit je eigen opvoeding dat ook al gedaan hebt en dan bedoel ik altijd dat stapje harder hebt gelopen: de voorwaartse vlucht. Vanuit het doen hoef je ook weinig te voelen en heb je in iedere geval het gevoel dat je controle hebt.

Je mag hier echt meer gaan laten vieren. Overcompenseren geeft ook aan dat jij de details ziet en belangrijk vindt. Mag en durf jij te falen?

Wat gebeurt er als het klapt?

Ga dingen uitbesteden, zorg voor een goed team om je heen die jouw stukken, die je liever niet doet, oppakken. Niemand heeft er wat aan als jij je met de kleinste details bemoeit terwijl werkelijk gevraagd wordt dat jij jouw visie en leiderschapsoog gebruikt om te leiden.

Je er bewust van zijn is al stap 1. Ga meer helikopteren, jezelf uit de situatie halen zodat je ziet wat er echt nodig.

2. De spelregels niet kennen en daarmee dus keer op keer verliezen.

De spelregels van het corporate leven en zeker aan de top zijn ooit door mannen bedacht. Want dat waren de enige die daar zaten. Vanuit de bewijsdrang, de KPI’s en omzet. Uiteraard heel belangrijk want zonder deze doen, actie modus kom je natuurlijk nergens. Maar vergeet niet dat de andere aspecten net zo belangrijk zijn: zoals vertrouwen, harmonie, oog voor details.

 

Omdat al decennia lang de regels zo gespeeld worden is het niet gek dat als jij als vrouwelijk leider met een nieuwe stijl om dat dus nieuw en spannend is. Onbekend wordt toch gezien als bedreigend.

 

Hoe speel jij het spel zonder jezelf kwijt te raken?

 

Ga niet vanuit strijd erin, maar vanuit liefde. Gebruik jouw kwaliteiten om andere mee te nemen in jouw plannen. Plaats jezelf naast die ander en niet erboven of eronder.

 

Als je in China bent, zal je ook echt een paar woorden chinees moeten leren om zaken te doen, of de normen en waarden moeten leren zodat de mensen daar zich niet aan je gaan ergeren en je dus negeren en liever niet met je werken.

 

Ken je plan. Weet waar je heen wil zodat je ook duidelijk die stappen kan zetten en weten waarom je doet wat je doet.

Regel de juiste mensen om je heen. Laat je dragen zodat je er niet alleen voor staat en dus ook andere kan vragen jouw ogen en oren te zijn.

Maak een netwerk.

3. Je te weinig uitspreken uit angst voor de gevolgen.

Wie het weet mag het zeggen!

Een man zal bij 60% opspringen.

Een vrouw bij?

100%

Tel dit maar door naar de top van bedrijfsleven: want als er al weinig vrouwen aan de top zijn en die vrouwen zich dus ook niet uitspreken, dan worden ze ook niet gehoord…

‘’Mijn mannelijke collega verdient meer dan ik terwijl hij hetzelfde werk doet, toch spreek ik me niet uit.’’

Deze verhalen hoor ik helaas te vaak. Er zit toch een soort collectieve angst op vragen wat je nodig hebt.

Want vraag je niet teveel? Kan je het wel echt? Mag ik dit vragen?

Waarom? Uit angst om afgewezen te worden.

‘’Er gebeuren dingen in het bedrijf die niet kloppen, die niet OK zijn. Maar als ik me uitspreek dan loop ik die promotie wellicht mis.’’

Deze angstcultuur wordt gecreëerd en die is er. Maar hoe kan jij ervoor zorgen dat je je hierdoor niet laat afleiden?

En veel vrouwen die ik spreek denken of hopen dat anderen echt wel opmerken dat ze goed zijn en ze dan dus vanzelf promotie krijgen. Je geeft hints, dan snapt die ander het toch wel?

‘’Als je niet vraagt wat je wil ga je het ook nooit krijgen.”

Vorige week nog vraagt een vrouwelijk leider aan mij: heb je een advies aan mij hoe ik die promotie kan krijgen?

“Heb je al gevraagd om deze promotie oftewel heb jij je uitgesproken en actie ondernomen?”

Nee antwoord ze mij, met een lachje..

Dus dames, spreek je uit. Geef aan wat je wil. Ook al betekend dat dat je risico loopt. Je mond houden gaat je uiteindelijk echt opbreken.

Just do it! JUMP!

Alsjeblieft gun de wereld jouzelf. Jij gaat zorgen voor verandering. Maar dan moet je wel durven

Tips!

Je hebt dus op een groot deel van dit proces zelf invloed. Werk van binnen naar buiten. Ga eerst zorgen dat jij alligned bent en weet wat het is dat jij wil. Maak jezelf krachtig: door rust in te bouwen, met een coach te gaan werken en sluit je aan bij een netwerk.

Want geloof je eigenlijk zelf wel dat jij een goede leider bent?

Probeer negatieve overtuigingen om te buigen. Wat zeg jij de hele dag tegen jezelf en waarom?

En vanuit daaruit kan je jouw binnenwereld spiegelen naar buiten. Jouw unieke leiderschap neerzetten. Misschien bestaat jouw vorm nog helemaal niet. En wordt het tijd dat deze gezien gaat worden. Zodat jij het rolmodel kan worden voor anderen die jij gemist hebt…

En waarom doe je wat je doet? Sluit dat wel aan bij je waarden en als dat niet zo is, klopt het dan wel bij wat jij aan het doen bent?

Doe het niet alleen! Zorg dat je mensen om je heen verzameld die je meeneemt in jouw missie. Alleen ga je het echt niet redden, trust me.

Een deel daar heb jij geen invloed op: namelijk het systeem binnen de organsiatie. Voel jij dat je dit systeem van binnen uit wil en kan veranderen? Ga er dan vooral voor. Maar als het niet lukt, en je voelt aan alles dat het een hopeloze zaak is. Alsjeblieft: wegwezen! We hebben jou nodig op een andere plek, waar je wel in je kracht kan en mag staan.

Mocht je verder willen praten over dit onderwerp plan dan een kort kennismakingsgesprek met me in.